Padelhistorik

Det lär ha spelats något padelliknande på brittiska kryssningsfartyg på 1920-talet, men det är mexikanen Enrique Corcuera som anses vara padelns urfader efter att på 60-talet ha börjat spela padel likt den vi spelar idag. Först 1974 fastställdes de regler som gäller idag.

En mexikansk tennisbana med väggar

Så här ska det ha gått till: År 1974 var Alfonso de Hohenlohe, en spansk prins, i Acapulco (Mexico) där han besökte sin vän Enrique Corcuera. Corcuera hade byggt en underdimensionerad tennisbana på sin tomt; en anläggning med väggar på alla sidor. Bollen kunde spelas med hjälp av väggarna på ett liknande sätt som i squash och man använde ett likadant perforerat rack som man använde till den existerande sporten paddle tennis. Efter lite förändringar av reglerna för både spelet och spelplanen så fattade Prins Hohenlohe sådant tycke för spelet att han lät bygga de två första banorna på sin privata Marbella Club på Costa del Sol.

Padel blev innesporten

Padel blev snabbt innesporten på orten. Kändisar, däribland flera idrottsprofiler, fick sporten att ta ytterligare några kliv i Spanien. Den argentinske miljonären Julio Menditenguia var en regelbunden besökare i Marbella (och god vän till Hohenlohe). Han såg vilken succé padel höll på att bli i Spanien, och bestämde sig för att utveckla padel i Argentina. Inom ett antal år så fanns det 10’000 banor och 3 miljoner spelare i Argentina. Sporten blev alltså snabbt populärt i både Latinamerika och i Spanien. Från framförallt Spanien spreds sporten norrut via semestrande turister, främst från Storbritannien, och är idag en både utbredd och populär sport med miljontals utövare dagligen.

Förbund och tour

År 1991 så bildades International Federation of Padel, i Madrid. År 1992 så spelades det första världsmästerskapet och har gjort så vart annat år, sedan dess.

År 2005 föddes Pádel Pro Tour, den första professionella padeltouren som samlade de bästa spelarna i världen. Turneringen spelades i Spanien och Argentina och de första – historiska – vinnarna blev Carolina Navarro och Cecilia Reiter på damsidan, och Juan Martín Díaz och Fernando Belasteguín på herrsidan.

2012 tog World Pádel Tour (WPT) över som den samlande touren för världens bästa spelare.

Spanien har idag minst lika många banor som Argentina och cirka 2 miljoner utövare. Padel är den andra största sporten i Spanien räknat till antal utövare och är Sveriges snabbast växande sport.

Regler

Kortfattade regler padel

 • På en vanlig plan (10x20m) spelar man alltid dubbel
 • Poängräkning är samma som tennis
 • Linkerna på planen används endast vid serve
 • Serve ska slås underhands och studsa i motståndarens serveruta
 • Serve får studsa upp i glasväggen men om den studsar i galler är den felaktig
 • Man har två servrar på sig
 • Om bollen går direkt i motspelarnas vägg så räknas den som ute. Innan bollen tar i motspelarens vägg så måste den studsa i marken
 • Man får spela vollet (inte på serve), halvvolley eller låta bollen studsa på glas/gallervägg
 • Man får även slå bollen på sin egen glasvägg för att få över den till till motspelarnas planhalva
 • Man får inte slå bollen i gallret på sin egen sida

Detaljerade regler

Reglerna i padel är i många fall likt tennisens regler men det finns några undantag, exempelvis regler angående väggarna.

Poängräkning

Poängräkning i padel är precis som tennis. Man spelar bäst av 3 eller 5 set och i varje set gäller det att vinna 6 game.

I ett game räknar man poäng på följande sätt: 0, 15, 30, 40, game. Om ställningen är 40-40 så måste man vinna med två poäng för att gamet ska avgöras.

I ett set gäller det att komma först till 6 vunna game. Om ställningen däremot blir 5-5 så spelar man till 7 vunna game. Om ställningen blir 6-6 så spelar man ett avgörande game, kallat tiebreak. Tiebreak spelas först till 7 vunna poäng, där man också måste vinna med minst två poäng.

Serve

Reglerna för serven skiljer sig mot tennis. En serve i padel ska alltid slås underhands och bollen ska slås i, eller under, midjehöjd. Istället för att kasta upp bollen, som man gör i tennis, ska man i padel studsa bollen i marken. Studsen ska vara bakom egen servruta samt mellan mittlinjen och sidoväggen.

Serven ska gå diagonalt och studsa i motståndarens motsatta serveruta. Serven är även giltig om den studsar upp i motståndarens glasvägg men om den däremot studsar upp i motståndarens galler så är den felaktig.

Serven ska gå diagonalt och studsa i motståndarens motsatta serveruta. Serven är även giltig om den studsar upp i motståndarens glasvägg men om den däremot studsar upp i motståndarens galler så är den felaktig.

Väggarna

Glasväggarna är alltid en del av spelet men det finns några regler för hur de får användas. När man ska ta emot en boll så kan man låta den studsa upp i glasväggen efter att den studsat på marken, bollen är då fortfarande levande. Man kan även använda sin egen glasvägg för att slå tillbaka bollen, det kan vara användbart om man hamnar i en trängd situation.

Gallret får bollen endast studsa upp på när man ska ta emot en boll. Bollen är då levande om den först studsar i marken och sen upp på gallret (detta gäller ej på serve). Om man slår bollen i gallret på sin egen sida så förlorar man bollen. På sin egen sida är regeln att man endast får använda sig av glasväggen.

Om en boll går direkt i motståndarens galler/glas, dvs inte studsar i marken först, så räknas bollen som ute.

Nätet

Under spel

Om bollen touchar nätet och går över så spelar man vidare som vanligt.

Grundregeln för om man får slå bollen på motståndarens sida av nätet säger nej. Om man gör det så förlorar man bollen. Men det finns däremot två undantag:

 • Om motståndaren gör en hård smash som studsar i din bakre vägg och tillbaka över nätet. Du får då sträcka dig över nät för att försöka slå till bollen innan den studsar på motståndarens sida.
 • Om motståndarens slag har så mycket backspin att den studsar tillbaka över nät till motståndarens sida igen. Även då får du försöka slå bollen innan den studsar på motståndarens sida.

Vid serve

Om bollen touchar nätet vid serve så får serven slås om. Detta gäller om servern i övrigt är korrekt, det vill säga den studsar innanför serverutan och inte upp i gallret. Om den exempelvis studsar upp i gallret så bedöms den som felaktig, och får då inte slås om.

Hur vinner man poäng?

I padel vinner man poäng om:

 • Bollen studsar i marken två gånger på motståndarens sida
 • Motståndaren slår bollen i nät
(Notera att det däremot är giltigt att smasha bollen i marken och den då studsar ut ur buren. Om bollen smashas utanför är det ok för motståndaren att springa utanför planen och ta bollen innan den studsat.)
 • Motståndaren slår bollen i sitt eget galler
 • En motståndare träffas av bollen
404
Sidan kunde inte hittas.